Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Dansker tilbudt fire gange så meget i løn

Af Redaktionen
25.12.2024 Kl. 22:50

Fodboldhistoriker og forfatter Michael Kjærbøl har kigget på en af Premier League-rundens kommende kampe. Dette er første del i en artikelserie.

Glarmestrene fra krystalpaladset

Forud for det vigtige opgør på Dean Court på Boxing Day mellem Bournemouth og Crystal Palace skal vi se lidt nærmere på udeholdets historie.

Crystal Palace FC har et ret unikt navn. Det stammer fra det imponerende bygningsværk fra i glas og støbejern, der blev opført i Hyde Park i 1851 for at huse en verdensudstilling der skulle eksponere det bedste som det vældige britiske imperium kunne præstere indenfor opfindelser, ingeniørkunst og industri.

Paladset var med sine 564 meter i længden og 39 meter i højden, og de tusinder af glasflader et fantastisk syn. Det arkitektoniske vidunder trak millioner af gæster til de store udstillinger og events som det husede frem til 1936, hvor en brand fortærede det.

Læs også: Derfor hedder det Boxing Day

Selskabet bag krystalpaladset dannede en fodbold- og cricketklub i 1861, og det gør faktisk Crystal Palace FC til verdens ældste, eksisterende professionelle fodboldklub. Der var dog et historisk ”hul” i perioden 1875 til 1905, hvor klubben forsvandt fra resultatlisterne, og det er uklart og omdiskuteret blandt historikere om den oprindelige Crystal Palace FC har forbindelse med den professionelle klub af samme navn, der opstod (eller genopstod) i 1905.

Stadionadressen var Crystal Palace Park i det sydøstlige London, hvor det store glaspalads var blevet rekonstrueret og flyttet til, fra den oprindelige lokation i Hyde Park, i 1852. Parken lagde bane til 21 finalekampe i FA Cup turneringen mellem 1895 til 1914. I tiden umiddelbart efter de Olympiske Lege i Stockholm i 1912 forsøgte Palace at hente den danske landsholdsmålmand, Sophus Hansen, fra Boldklubben Frem til London. Danmarks første internationale klassemålmand fik tilbudt en firedobling af hans løn som postbud og inkassator i København, og man smed ovenikøbet en cigarforretning oveni, men Sophus kunne ikke sproget og var ikke tryg ved at flytte til den engelske metropol. Havde målmanden accepteret Crystal Palaces tilnærmelser var han blevet dansk fodbolds første professionelle fodboldspiller.

I 1913 undslap The Palace Stadium kun lige akkurat en terrorbombe attentat, planlagt af den britiske suffragette bevægelse, der kæmpede med meget kontante midler for kvindelig valgret. Planen blev forpurret i sidste øjeblik, men i 1924 flyttede klubben til det da helt nybyggede og på det tidspunkt topmoderne Selhurst Park. 

En klub med en så fornem baggrund måtte selvfølgelig have et passende kælenavn. Oprindeligt kaldtes Palace the Glaziers, Glarmestrene, hvilket var helt i overensstemmelse med associationen til den smukke gamle bygningskonstruktions voluminøse og imposante glasfacader.

Af en eller anden grund var det ikke nok for Palace at være Glaziers. Måske var symbolet for skrøbeligt, rent billedligt talt? Efter et par sæsoner i 1. division i starten af 70’erne (en kort overgang med danskerne Per Bartram og Børge Thorup i truppen), røg Palace ned i 3. division og den flamboyante og meget selviscenesættende manager, Malcolm Allison, fik gennemtrumfet et imageskift. Det originale tilnavn, the Glaziers, blev udskiftet med det mere krigeriske the Eagles. Klubbens farver og kit blev også ændret drastisk. De flotte gamle bordeaux og blå trøjer blev stribede for at imitere FC Barcelona. En overgang i 80’erne introduceredes dog et mere innovativt og æstetisk hvidt outfit med en rød/blå skrå tværstribe. 

Fortsættes…

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce