Et gigantisk møde
Fodboldhistoriker og forfatter Michael Kjærbøl har kigget på en af Premier League-rundens kommende kampe. Dette er første del af en serie på tre.
Opgør mellem historiske titaner
Når Amorims Manchester United på søndag tager imod lettere nødstedte Everton FC, så er det intet mindre end 214. gang de to klubber mødes indbyrdes i historien. Alene det astronomiske antal vidner om, at det er to af engelsk fodbolds giganter, der tørner sammen.
Everton har vundet 71 gange, 47 er endt uafgjort, mens Manchester har sejret 95 gange, blandt andet i FA Cup finalen i 1985, hvor United fightede en 1-0-sejr hjem med 10 mand, efter at forsvarsspilleren Kevin Moran var blevet udvist som den første nogensinde i verdens ældste pokalturnerings finalehistorik. Ved den lejlighed blev Jesper Olsen den første dansker der kunne løfte det mytisk berømmede trofæ.
Der er ingen tvivl om, at Manchester United i dag er et ikonisk, globalt brand. Klubbens verdenskendte tilnavn og logoet med djævlen og treforken kan tilskrives manden, der rejste klubben fra ødelæggelsens aske til genfødsel og revitalisering: Matt Busby.
The Red Devils
Der er ingen tvivl om at Manchester Uniteds tilnavn, De Røde Djævle, er et af de mest berømte i engelsk fodbold, ja for den sags skyld i international fodbold. Men djævlen er en lidt nyere foreteelse når man gransker historien bag klubbens logo. Faktisk blev det nuværende badge først indført omkring 1970. Og det berømte tilnavn har United overtaget – nogen ville sige stjålet – fra en helt anden klub og sportsgren.
Betegnelsen the Red Devils blev oprindeligt tildelt Salford Rugby Club i 1934, da denne klub var på en opvisningsturné i Frankrig. Den begejstrede franske presse udnævnte rugbyholdet som Les Diables Rouges. Navnet hang siden ved og klubben hedder i dag officielt Salford Red Devils.
Manchester United FC kaldtes tidligere the Heathens – hedningene – som et ordspil der kommer af klubbens originale navn Newton Heath. Men klubbens legendariske manager, Matt Busby, mente i 1960’erne at klubben trængte til et nyt image, og man kopierede djævlenavnet fra rugbyklubben, indførte den lille sataniske figur med trefork i klubbens heraldiske våbenskjold, og kreerede klubmaskotten ”Red Fred”. En hornet rød hyggebamse. Således opgraderedes altså hedninge til blodrøde djævle.
Den karakteristiske spilledragt med røde trøjer, hvide shorts og sorte sokker har dog været benyttet langt tilbage i historien, faktisk siden 1902. En kort overgang ændrede man til et rød-hvidt tværstribet kit, men efter en nedrykning til 3. division (!) i 1934 kom det gamle outfit skyndsomst tilbage på banen…
Fortsættes…
Læs også: Manchester United bygger forbindelser til Saudi Arabien